Hakkımızda

Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu, çalışmalarına ilk kez 1992 yılının Mart ayında başlamıştır. İlk olarak “Çizmeli Kedi” adlı çocuk oyunu ile “Kuşlar İzmir Üstünde Uçar” adlı şiir dramatizasyonunu sahnelenmiştir. Bu süreçten sonra aralıksız her sezon yetişkin ve çocuk oyunlarına devam eden tiyatromuz, yurt içi ve yurt dışı birçok festivale katılmıştır. 2007-2008 sezonuyla beraber yeni bir yapılanmaya girmiş, tiyatronun her disiplininde profesyonel kadrolar oluşturulmuş ve İzmir Devlet Tiyatrosu’ndan sonra şehirdeki tek kadrolu repertuvar tiyatrosu olma niteliğine kavuşmuştur.
Aynı zamanda, profesyonel kadrosu ile 5 farklı yaş grubuna, 10 sınıfa, tiyatro ve drama kursları vererek her yaştan tiyatrosever Bornovalılara hizmet etmektedir.
Yerel ve ulusal olmak üzere, hemen her alanda birçok ödülü bulunan BBŞT, 8 Mart 2010 Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde, oyunlarını sahnelediği 3 salonuna, Türk Tiyatrosunun usta kadın tiyatrocularının ismini vermiştir. Bunlardan Prof. Dr. Sevda Şener’in ismi Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi tiyatro salonuna, Nedret Güvenç’in ismi Çamdibi Kapalı Pazaryeri tiyatro salonuna ve Yıldız Kenter’in ismi de Altındağ Rekreasyon Alanı’ndaki tiyatro salonuna, kendilerinin de katılımıyla düzenlenen törenlerle verilmiştir.
BBŞT, sanatın vazgeçilmezliğine ve emeğin kutsallığına inanarak, tüm profesyonel kadrosu ile sistemli bir şekilde hedeflerini büyüterek, gerek sahneleyeceği oyunlar ve üreteceği projelerle, gerekse verdiği eğitimle, çağın gerektirdiği modern anlayışı yakalama ve aynı zamanda biçimlendirme çabasındadır.

1992

1992 yılının Mart ayında, Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu faaliyetlerine “Çizmeli Kedi” ve “Kuşlar İzmir Üstünde Uçar” adlı şiir dramatizasyonu ile başladı. Henüz bir sahnesi olmayan BBŞT ilk oyunlarını Oskar Sinemasında sahneledi

1995

Hollanda ve Almanya’dan davet alan “Ada” adlı oyunumuz Avrupa sahnelerinde sergilenmiştir.

1996

BBŞT, Bülent Arın’ın yönettiği “Lanetli Sevgili” Adlı oyunu Uğur Mumcu Kültür Merkezi’de sahnelendi. Bu oyun şimdi hizmet verdiğimiz binamızda ki ilk oyundur.

1999

Ankara’da düzenlenen Uluslararası Ethos Tiyatro Festivali’ne katılan tiyatromuz “En İyi Eğitim Veren Kurum” ödülüne layık görüldü.

2007

Tiyatronun her disiplininde profesyonel kadrolar oluşturulmuştur. Tiyatromuzda ki bu nitelikli değişim ile BBŞT yeni bir yapılanmaya girmiş ve İzmir Devlet Tiyatrosu’ndan sonra şehirdeki tek kadrolu repertuar tiyatrosu olma niteliğine kavuşmuştur. Bu değişimin ilk oyunu Tracy Letts’in “Böcek” adlı oyunudur.

2010

Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde, Türk Tiyatrosu’nun duayen kadın tiyatrocularından Prof. Dr. Sevda Şener’in ismi Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi tiyatro salonumuza, Nedret Güvenç’in ismi Çamdibi Kapalı Pazaryeri tiyatro salonumuza ve Yıldız Kenter’in ismi de Altındağ Rekreasyon Alanı’ndaki tiyatro salonumuza -kendilerinin de katılımıyla- düzenlenen törenlerle verildi.

2013

Kültür Müdürlüğü çatısı altında çalışmalarına devam eden BBŞT yaptığı sanatsal çalışmalar ile bu çatının altına sığmamaya başladı. Böylece Bornova Belediyesi Meclis Kararıyla “Tiyatro Müdürlüğü” kuruldu. Bornova Belediyesi Şehir Tiyatrosu, Bakırköy Belediye Tiyatro Müdürlüğü’nden sonra ülkemizde ilçe bazında ikinci Tiyatro Müdürlüğü olarak tarihe geçti. Bu hem İzmir, hem de Bornova için büyük bir gurur kaynağı oldu. Bu süreçle beraber çalışmalarını artık müdürlük çatısı altında sürdürmeye başladı. Bu çatı altında ilk oyunumuz Ray Cooney’in “Tom, Dick ve Harry” adlı oyunudur.

Bugün

Kurulduğumuz günden bu yana, sanatın vazgeçilmezliğine ve emeğin kutsallığına inanarak, tüm profesyonel kadromuz ile sistemli bir şekilde hedeflerimizi büyüterek, gerek sahneleyeceğimiz oyunlar ve üreteceğimiz projelerle, gerekse verdiğimiz eğitimle, çağın gerektirdiği modern anlayışı yakalama ve aynı zamanda biçimlendirme çabasındayız.

ÖDÜLLERİMİZ

1998-1999 Sezonu:

Ankara Ethos Festivali – “En İyi Eğitim Veren Kurum”

2011-2012 Sezonu:

Arturo Ui’nin Önlenebilir Yükselişi”

3. Sahne Tozu Tiyatro Ödülleri

Yılın En Başarılı Yardımcı Erkek Oyuncusu – Mustafa Gülezen

Yılın En Başarılı Genç Kuşak Oyuncusu – Fatih Ay

2014-2015 Sezonu:

Bir Anarşistin Kaza Sonucu Ölümü”

6. Bedia Muvahhit Tiyatro Ödülleri

Jüri Özel Ödülü – Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila